Према годишњем плану рада за школску 2022/2023. годину, спроведено је стручностудијско путовање за ученике трећег разреда. У петак, 28.10.2022. у 18:00 на пут је кренуло шест одељења трећег разреда Економске школе у Чачку (III1, III2, III3, III4, III5 , III6 и III7) заједно са својим одељенским старешинама и директором уз обавезну пратњу лекара и водича ТА „АРИВА“, распоређених у два аутобуса(један обичан и један декер).

У току путовања су прављене паузе на сваких пар сати. Након паузе у мотелу „Предејане“, упутили смо се ка граничном прелазу Прешево(10:30) а потом и према граничном прелазу са Грчком. Оба прелаза у раним јутарњим часовима 29.10.2022. смо прешли без проблема и наставили наше путовање ка Крфу. Доласком у Игуменице укрцали смо се на трајект којим смо се превезли на Крф а вожња је трајала око 1 сат и 30 минута. По изласку са трајекта уследио је смештај у хотел. Сутрадан, 30.11.2022, чекала нас је заказана вожња бродићем којим смо се превезли до острва Видо. Познато је из првог светског рата, када се на њему налазила болница за српске војнике који су дошли на Крф после преласка преко Албаније. Велики број српских војника је сахрањено у мору крај острва у „Плавој гробници.“У знак сећања представници ученика наше школе положили су венац испред маузолеја у коме су записана имена страдалника. Направљена је заједничка фотографија свих учесника овог путовања, Истог дана, ишли смо и у посету Српској кући где нам је господин Сарамандић надахнуто причао мукама које је наш народ имао током Првог светског рата и приликом преласка преко Албаније. Након тога смо имали краће слободно време. Након тога упутили смо се ка пристаништу где нас је чекала вожња трајектом како бисмо се вратили до Игуменице. Када се завршила вожња трајектом, аутобусима смо се упутили ка нашем хотелу У Каламбаки. У вечерњим часовима, око 20:15 часова смо стигли у хотел и након вечере смо имали слободно време за шетњу до 00:30 часова. Ујутру 31.10.2022., након доручка у хотелу у Каламбаки смо се упутили у радионицу икона у Каламбаки где су нам испричали поступак израде икона. Потом смо се упутили у обилазак Mетеора који заиста представљају импозантно дело природе и посетили смо манастир Велики Метеори. По завршетку те посете кренули смо пут Атине. У току путовања имали смо плаћени ручак за целу групу у грчком ресторану. У Атину смо стигли око 19 часова. Сутрадан 01.11.2022., обишли смо панорамски град и обавили посету Акропољу. Ученици имали прилику да присуствују смени страже испред грчког Парламента. Након тога ученици су добили слободно време у Атини. Након тога уследила је вечера и смештај у хотел. Наредног дана 02.11.2022., кренули смо из Атине у 09:30 и упутили се ка Патри где смо имали слободно време, а затим се са трајекта дивили највећем висећем мосту на свету. Затим смо наставили путовање ка Делфима, где смо стигли око 20:00 часова. Уследио је сместај у хотеле, вечера и слободно време за ученике које су искористили за шетњу и упознавање места. 

Наредног дана 03.11.2022., после доручка посетили смо Атинску ризници и стене Питија. Затим смо се упутили ка Коринтском каналу. По завршетку обиласка упутили смо се у Паралију где смо имали слободно време за разгледање града, након чега смо се упутили у хотел у Солуну где нам је уједно било и последње ноћење на овом стручностудијском путовању. Сместили смо се у хотел и сишли на вечеру око 19:30 часова. Последњи дан, 04.11.2022., након доручка, напустили смо хотел и упутили се ка српском гробљу Зејтинлик. Ту смо имали прилику да видимо гробнице погинулих ратника у Првом светском рату, чујемо нешто више о том месту и направимо пар заједничких фотографија. Нажалост нисмо имали прилику да нам причу о погинулим ратницима, на себи својствен начин исприча чувени чича Ђорђе који је пре него што се пензионисао са својих 96 година, био чувар овог гробља више од пола века али нам је при одласку салутирао и махао са терасе свог стана који се налази преко пута гробља и тако нас све орасположио и додатно нам улепшао ову посету. Затим смо обишли цркву Светог Димитрија. Након завршене посете имали смо слободна 3 сата за шетњу и разгледање Солуна, а потом смо се упутили ка нашој последњој станици-тржном центру Космос где смо имали слободно 03:30 минута за одмор и куповину. Након свега тога, сместили смо се у аутобусе и око 18:30 часова смо кренули назад за Србију. Грчку и Македонску границу смо прешли у касним вечерњим сатима(улазак у Србију у 23:30) и у Чачак смо стигли 05.11.2022. око 04:45 часова. Стручно-студијско путовање било успешно. Изведено по планираном плану и програму, на опште задовољство ученика и наставника.