У периоду од  16. до 22. октобра 2017. године у радну посету Економској школи у Чачку  дошли су ученици Борис Иваноски и Јака Петрович у пратњи професора Дамијана Крашовеца  из Словеније. Део ученика и професора из Словеније посетио је у Крагујевацу  Трговинско-угоститељску школу „Тоза Драговић“ и Политехничку школу.

SLOVENIJA IV 3

Ученици су били смештени код ученика домаћина, Андрије Петровића,  одељење 22 и Драшка Јовановића, одељење 43.  Ученици и професори  заједнички су реализовали пројекат„Економско-еколошки бициклизам“. Исти ученици посетили су нашу школу и наш град у мају када је делегација Словеније учествовала на Међународном сајму виртуелних предузећа Чачак 2017. Одушевљени гостопринством наших ученика Борис и Јака изразили су жељу да поново буду њихови гости и део пројекта „Економско-еколошки бициклизам“. Овај пројекат заједнички су реализовали ученици ове две школе.  Из Словеније са собом су допремили  бицикле и заједно са домаћинима возили кроз Чачак, указавши на потребе изгадње бициклистичких стаза, паркинг места за бицикле као и потребе јавног сервиса за изнајмљивање бицикала. Пре доласка својих вршњака из Словеније, ученици Економске школе спровели су анкету о навикама наших ђака у погледу коришћења бицикли код нас. Резултати су поражавајући јер веома мали број ђака вози бицикл и долази у школу истом упркос повољном  географском положају коју наш град има. У оквиру пројекта гости из  Љубљане су приказали презентацију користи од вожње бициклом, навике у вези бициклизма у Словенији, идеалне бициклистичке стазе, јавни сервис изнајмљивања бицикала и сл.  Драшко и Андрија су приказали  презентацију „Бицклом до џепарца“ где су истакли предности возње бицикла и колико би се могло уштедети ако би више користили ово превозно средство.

Економска школа угостила је  ученике и наставнике из Крагујевачких школа као и њихове госте из Словеније, који су заједно учествовали на трибини „Економско-еколошки бициклизам“, где су о овим темама дискутовали:  директор бициклистичког клуба Борац Чачак“, Драган Достанић, представник привреде, планинар и родитељ Цане Јовановић, професори активни бициклисти Горан Шипетић и Данијела Николић, ученици Економске школе Давид Шујдовић, Марија Мартиновић, Јелена Кнежевић, Јована Петковић, Татјана Чкоњевић, Анђела Цоклески и Бојана Максимовић.

Поред посете Чачку гости су са домаћинима обишли Крагујевац, учествовали на радионицама у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ и присуствовали Великом школском часу у Шумарицама, 21. октобра.

У узвратну посету Андрија и Драшко кренуће у априлу 2018. године где ће се упознати са Словеначким системом образовања, бициклизмом, културом и навикама својих вршњака.

У  организацији и реализацији свих пројектних активности учествовали су професори: Данијела Рвовић, Драгана Јаковљевић, Драгица Вујичић, Ана Спасојевић, Горан Шипетић, Павле Брковић, Гордана Јевтовић и Данијела Николић.

  Ана Спасојевић

   Члан тима за партнерства и пројекте

Сајам књига је традиционална манифестација, за читав регион, па и за нашу школу. Из године у годину ученици Економске школе посећују овај културни догађај, а ове године је 25. октобра пошло 350 ученика, односно седам аутобуса.

Sajam knjiga 2017 18 1

У среду, 18.10. 2017. у Дому кулуре, од 18,00 часова, уценици неких одељења I и II рареда Економске школе су са професорима српског језика и књижевности погледали најновији филм АНА КАРЕЊИНА, СЕЋАЊА ВРОНСКОГ, који је највећим делом прича о познатом Толстојевом роману у комбинацији са текстом једне приповетке.

 

Више од два сата, гледаоци су могли пратити причу о љубави коју овог пута представља Анин син Сергеј који је 1904. у Мандзурији као главни хирург руске војне болнице спасава рањене официре међу којима је и Вронски. После краћег оклевања Вронски представља трагицчну љубав са Аном и схвата да је заточеник те љубави  тридесет година. Редитељ Карен Сахназаров је дао врло убедљиву, динамичну, сликовиту и реалну причу једног дела романа АНА КАРЕЊИНА. Изузетни костими, богата сценографија, колоритна фотографија, предивни пејзажи воде гледаоце кроз филм и показују да се роман увек може изнова читати и да је пожељно ново виђење овог светског класика. 

 Tања Пајић     

Ученици Економске школе су посетили изложбу ВЕСЕЛИ ПАКАО , Небојше Бежанића у Галерији „Надежда Петровић“. То су слоке и цртежи чачанског сликара који живи и ради у Паризу. Током треће недеље септембрасу са професорима видели необичне уметничке творевине, веома цењеног аутора, који посматрача не оставља равнодушним. Инспирисан Дантеовом „Божанственом комедијом“, показао је кроз динамичне слике куда води овај свет, захуктао у својој грамзивости и ратничким походима.

                                                                                                  Татјана Пајић

У понедељак, 18. септембра 2017. године, у Гимназији је одржана монодрама НАШИ ДАНИ, у извођењу глумца из Београда Радослава – Ралета Миленковића. Глумац је адаптирао дела В. Петковића – Диса и Радоја Домановића и на модеран начин представио живот у Србији. Веома убедљиво, врло сугестивно, великом броју ученика  и професора је дочарао политички мрак Обреновићеве Србије. Његова надахнута глума је више пута прекидана аплаузима, којима је публика награђивала његово виртуозно извођење. Овом представом је почело обележавање гимназијског јубилеја – 180 година постојања.

Друго обележавање истог повода била је промоција књиге КУЋА НАШЕ МЛАДОСТИ, аутора Владимира Димитријевића, у четвртак21. новембра 2017. Овај изузетни чачански професор српског језика и књижевности, прикупио је огромну грађу, у којој су протекле године ове школе сачувале сећање на дивне професоре и ученике ове школе. Како је рекао директор Гимназије Иван Ружичић, око 35.000 ђака и 3.000 професора је прошло кроз ову школу. Оставили су диван траг и сећање на њих показује управо ова књига. Многи професори и ђаци и Гимназије и наше школе присуствовали су овом догађају и били у прилици да чују најстаријег матуранта Гимназије, који је матурирао 1947. године, а рођен исте године када је направљена зграда Гимназије, 1927. године.

Татјана Пајић