Meд, а можда и млеко

 

У Културном центру Чачак, 7. новембра 2023. године, гостовала је представа „Мед, а можда и млеко“ у извођењу Академије забаве и уметности „О&М“ из Новог Сада, коју су посетили ученици одељења 3/1 и 4/5.

Посета Сајму туризма и Универзитету Сингидунум

Дана 23. фебруара 2023. године ученици Економске школе и Гимназије посетили су Сајам туризма у Београду у пратњи професора: Горана Шипетића,  Драшка Шарчевића,  Данијеле Рвовић и Ане Спасојевић. Туристичка организација Чачка наградила је чачанске ученике овим путовањем.  Школе су одабрале по тридесет ученика,  који су се истакли у току године на различитим активностима. Награђени ученици су посетили штанд Туристичке организације Чачка,  штандове других организација, градова и туристичких агенција. На Сајму су могли  да се упознају са могућностима наставка образовања из области менаџмента, туризма и угоститељства. Након обиласка Сајма ученици су посетили Универзитет Сингидунум, где су им представљени образовни  профили које организује овај Универзитет.  Асистент  Маја Обрадовић је ученицима одржала предавање на тему маркетинга и друштвених мрежа.

sajam 1 ana

Посета Сајму књига

Ове године одржан је 65. Сајам књига и ученици наше школе и запослени у њој су га посетили 26. октобра. Београд је био пун љубитеља књига који су дошли из Србије, Републике Српске и других крајева нашег региона, јер су пожелели после две године неодржавања Сајма књига да се поново нађу на истом. Више од 270 ученика Економске школе је кренуло у 8 часова за Београд, било на Сајму књига од 10 часова до жељеног термина и након тога провело слободно време до 17 часова. Сви ученици су поштовали договорено време, осетили дах чувене манифестације и са новим искуством се вратили у 19 часова у Чачак. Планиран догађај је у потпуности реализован и на крају треба истаћи добру организацију свих актера овог путовања.

IMG 82e0b6dd7b6a8fa712bcb2713b054ea2 V

 
                                                                                                                      Татјана Пајић

Економска школа обележила "Међународни дан борбе против вршњачког насиља" 24.02.2021.године

Међународни дан борбе против вршњачког насиља као и сваке године обележавамо последње среде у фебруару  под називом Дан розих мајицаˮ. 

Промовисање превенције и заштите деце и ученика од насиља и дискриминације подразумева указивање на значај толеранције, емпатије, поштовање права и различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилну комуникацију и ненасилно решавање конфликата. Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су мере и активности којима се у школи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације.

Прилог: Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњакаУченик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Активности наших ученика можете видети кроз следеће прилоге : 

Извештај о предавању Startup-уј се

У периоду од 17.02. до 24.02.2021. године, одржан је пројекат под називом „Startup-уј се, Пробуди предузетника у себи“ које је организовао AISEC тим у Чачку. На овом пројекту учествовало је пет  ученика наше школе из одељења II/2, а то су: Лена Белошевић, Кристина Вранић, Кристијан Миловановић, Милица Петровић и Бојана Шибалић од којих су  две ученице, Кристина Вранић и Милица Петровић освојиле прво место.

Прва три дана имали смо предавања од стране предузетника и људи који су свој посао започели кроз AISEC тим. Нека од предавања била су на тему: Панел дискусије, Тимског рада и Маркетинга.

Последња три дана решавали смо студију случаја, где смо били подељени у тимове у којима смо имали задатак да осмислимо наше предузеће, одрадимо план рада преко Канвас модела и на самом крају да представимо комисији наш рад.

Предавања су била веома интересантна, занимљива, а понајвше поучна. Упознали смо се са многим битним темама и имали отворену дискусију о идејама нашег предузећа.

Милица Петровић II/2