Поштовани/а,

Задовољство нам је да Вас обавестимо да Филозофски факултет у Нишу организује Дан отворених врата у суботу, 16. априла 2022. године, од 12 сати за све заинтересоване средњошколце. 

Poštovani,

Pišem Vam ispred organizacionog tima Regionalnog virtuelnog sajma obrazovanja "Na koji ćeš faks?" koji je zvanično počeo 27. januara i na kojem se do 1. oktobra 2022. godine predstavlja više od 350 visokoškolskih ustanova iz Srbije i zemalja regiona (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija), a koji je podržan od Ministarstva prosvete Republike Srbije.    

Poštovani,


Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavestimo da Filozofski fakultet u Beogradu, nakon dvogodišnje pauze, organizuje uživo Otvorena vrata za sve zainteresovane đake u petak i subotu 15. i 16. aprila 2022. godine od 11 do 16 časova.

Biće nam zadovoljstvo da ugostimo đake svih razreda srednjih škola koje interesuju upis na naš fakultet, informacije o prijemnom ispitu, studijski programi, kao i studentske aktivnosti i udruženja.

 

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 odsto univerziteta u svetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopce mnogo internacionalnih studentkinja i studenata dolazi upravo iz Srbije. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 482, od toga 286 na dodiplomskim i jedinstvenim master studijskim programima, 174 na master studijama i 22 na doktorskim studijama.

Slovenija je održiva destinacija jedinstvenih doživljaja koje rado delimo sa vama. Obzirom na geografiju, istoriju, kulturu i jezik, veoma je raznolika. Tokom studija odvojite vreme za otkrivanje naše prelepe zelene zemlje u kojoj se Alpi spajaju sa Mediteranom i Panonskom nizijom.
Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomske i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovredan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorksih studija

Univerzitet u Ljubljani na 23 fakulteta i 3 umetničke akademije nudi studije u oblasti društvenih nauka, humanistike, prirodnih nauka, medicine, tehnike, umetnosti i sporta, a svi su osmišljeni u skladu sa smernicama bolonjskog procesa. Omogućavanje studija u svim oblastima nauke i umetnosti je sve ređe čak i u svetskom merilu. Naš cilj je da studentkinje i studenti upotrebe stečeno znanje i kompetencije na najbolji mogući način u praksi. Tokom studija studentkinje i studenti mogu da učestvuju u različitim projektima i da postanu deo raznolike internacionalne zajednice profesora i studenata. 

U poređenju sa drugim zemljama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti: subvencioniranu ishranu i prevoz, a mogu i da obavljaju studentske poslove. „Posebno za internacionalne studentkinje i studente početkom studijske godine organizujemo dan dobrodošlice , na kom iz prve ruke mogu da saznaju korisne informacije u vezi sa studiranjem na Univerzitetu u Ljubljani, kao i o životu u Ljubljani i Sloveniji, a preko tutora i različitih aktivnosti podrške nudimo pomoć i podršku kod uključivanja u studiranje i život u Sloveniji. Da bismo olakšali dolazak u Sloveniju i početak studiranja na UL pripremili smo i  vodič dobrodošlice  ”, kaže rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič. 

Na našim veb-stranicama  su objavljene sve informacije u vezi sa studiranjem na Univerzitetu u Ljubljani – od raspisanih studijskih programa, uslova za upis, rokova prijave, vanstudijskih aktivnosti, prilika za zapošljavanje, okolnosti u vezi sa pandemijom covida-19 i dr.