У периоду од  16. до 22. октобра 2017. године у радну посету Економској школи у Чачку  дошли су ученици Борис Иваноски и Јака Петрович у пратњи професора Дамијана Крашовеца  из Словеније. Део ученика и професора из Словеније посетио је у Крагујевацу  Трговинско-угоститељску школу „Тоза Драговић“ и Политехничку школу.

SLOVENIJA IV 3

Ученици су били смештени код ученика домаћина, Андрије Петровића,  одељење 22 и Драшка Јовановића, одељење 43.  Ученици и професори  заједнички су реализовали пројекат„Економско-еколошки бициклизам“. Исти ученици посетили су нашу школу и наш град у мају када је делегација Словеније учествовала на Међународном сајму виртуелних предузећа Чачак 2017. Одушевљени гостопринством наших ученика Борис и Јака изразили су жељу да поново буду њихови гости и део пројекта „Економско-еколошки бициклизам“. Овај пројекат заједнички су реализовали ученици ове две школе.  Из Словеније са собом су допремили  бицикле и заједно са домаћинима возили кроз Чачак, указавши на потребе изгадње бициклистичких стаза, паркинг места за бицикле као и потребе јавног сервиса за изнајмљивање бицикала.

Slovenija IV 10

 

Пре доласка својих вршњака из Словеније, ученици Економске школе спровели су анкету о навикама наших ђака у погледу коришћења бицикли код нас. Резултати су поражавајући јер веома мали број ђака вози бицикл и долази у школу истом упркос повољном  географском положају коју наш град има. У оквиру пројекта гости из  Љубљане су приказали презентацију користи од вожње бициклом, навике у вези бициклизма у Словенији, идеалне бициклистичке стазе, јавни сервис изнајмљивања бицикала и сл.  Драшко и Андрија су приказали  презентацију „Бицклом до џепарца“ где су истакли предности возње бицикла и колико би се могло уштедети ако би више користили ово превозно средство.

Slovenija IV 11

Економска школа угостила је  ученике и наставнике из Крагујевачких школа као и њихове госте из Словеније, који су заједно учествовали на трибини „Економско-еколошки бициклизам“, где су о овим темама дискутовали:  директор бициклистичког клуба Борац Чачак“, Драган Достанић, представник привреде, планинар и родитељ Цане Јовановић, професори активни бициклисти Горан Шипетић и Данијела Николић, ученици Економске школе Давид Шујдовић, Марија Мартиновић, Јелена Кнежевић, Јована Петковић, Татјана Чкоњевић, Анђела Цоклески и Бојана Максимовић.

Slovenija IV 12

Поред посете Чачку гости су са домаћинима обишли Крагујевац, учествовали на радионицама у Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ и присуствовали Великом школском часу у Шумарицама, 21. октобра.

У узвратну посету Андрија и Драшко кренуће у априлу 2018. године где ће се упознати са Словеначким системом образовања, бициклизмом, културом и навикама својих вршњака.

У  организацији и реализацији свих пројектних активности учествовали су професори: Данијела Рвовић, Драгана Јаковљевић, Драгица Вујичић, Ана Спасојевић, Горан Шипетић, Павле Брковић, Гордана Јевтовић и Данијела Николић.

  Ана Спасојевић

   Члан тима за партнерства и пројекте