Чачанска Економска школа позната је по вишегодишњем успешном пословању и поштовању традиције. Једна од традиција јесте и сам одлазак ученика образовног профила банкаски службеник у Народну банку Србије. Дана 24.03. текуће године, Народна банка Србије угостила је ученике трећег и четвртог разреда.

Narodna banka 2017

Ученици, као и предметни наставници, имали су прилику да посете Музеј Народне банке Србије, који је 2004. године отпочео нови вид активности кроз изложбено-едукативни рад. Музеј, поред исписане историје која очекује сваког посетиоца, красе новчанице и ковани новац, поређане по реду свог настајања, почевши од првобитног новца који је служио као облик трговинске размене. Изложене новчанице, као и ковани новац, нису коришћени само на територији данашње Србије, већ у читавом свету. Сама историја о настанку, развоју и напретку пословања везује се за одређене људе. Један од њих јесте Алекса Спасић, који носи титулу првог гувернера Народне банке Србије.

Nardodna banka2017

Прва помисао која нас везује за саму Народну банку, јесте израда новца. Ученици, који су након одгледаног кратког филма о настанку и развоју новца показали своје знање о историји и култури, имали су јединствену прилику да уз помоћ машине изложене у музеју направе свој ковани новчић. Тим се завршава кратка посета, а ученици поред лепог и поучног искуства, као успомену до следећег виђања добијају папирну новчаницу са својим ликом.

Милица Јоксимовић IV8