Светски дан заштите животне средине одржан је манифестацијом Еко фест Ча 2024, у периоду од 04.06 - 05.06. 2024. године у просторијама ЦСУ Чачак низом активности.

Наше ученице Данијела Савковић, Сања Илић и Николина Јевтовић са ментором професорком Грозданом Ђуровић постигле су запажен резултат и награђене излетом. У среду, 26.06.2024. године реализован је излет у Специјални резерват природе Засавица - Сремска Митровица.

Ученице и наставница у Царској палати Сремска Митровица

У раним јутарњим часовима награђени ученици и ментори окупили су се код ОШ “Вука Караџић”, па смо се аутобусом, ауто путем Милош Велики упутили ка Сремској Митровици.

Сирмијум седиште римских императора

По доласку у Сремску Митровицу, посетили смо Царску палату, археолошки локалитет из 4. века. Царска палата је била део Сирмијума, некада раскошног и моћног римског града у којој су одседали римски цареви приликом краћег или дужег боравка и задржавања, што је било изражено у касноантичком периоду. Била је постављена на месту у граду, непосредно уз реку Саву, која се лако могла прећи у случају опасности. Први пут се помиње централно грејање, уређаји који су добро очувани са топлим ваздухом и системом тзв. хипокауста, односно са зиданим и каменим ступцима који су носили два нивоа подова и омогућавали слободан пролаз загрејаног ваздуха. О богатству унутрашњости сведоче бројни налази фресака.

Пловидба реком Засавица

Пут смо наставили ка Засавици. Специјални резерват природе - Засавица је природни резерват стављен под заштиту др Аве 1977. године као природно добро прве категорије од изузетног значаја. У питању је мочварно подручје са поплавним ливадама и шумама површине 1825 хектара уз речицу Засавицу, дужине преко 33 км. Станиште је више стотина птица, риба, и других животиња. У овом резервату обитава риба умбра, а од 2004. године и породице даброва, који су уништени у држави пре око стотинак година.

Ученице Данијела Станковић и Николина Јевтовић са наставницима Грозданом Ђуровић и Гораном Шипетићем

Право уживање је била вожња бродићем “Умбра” кроз најлепши део резервата. О животињског света можда и најинтересантнији јесте дабар, али можете видети стада мангулице, подолског говечета, фарму магараца и мини золошки врт. Део резервата прекрива и пашњак којим домаће животиње попут крава, коња, коза, магараца и мангулица слободно шетају.

У вечерњим сатима смо се вратили у Чачак. Носимо предивне успомене и захвалност организаторима, ЦСУ Чачак на овом дивном путовању.