Излет за ученике првог разреда, који је предвиђен школским планом и програмом, реализован је у суботу 17.10.2015.године. На излет је кренуло око 130 ученика са својим одељењским старешинама, директором и професорком историје Славицом Салемовић. Кренули смо испред школе у осам часова аутобусима приватног превозника, који нам је омогућио удобан и сигуран превоз, као и добру атмосферу.

            Пут нас је водио преко Рудника, уз живописне пределе воћњака и винограда. Брзо смо стигли до првог одредишта на Опленцу. Кратак час историје одржала нам је професорка Салемовић испред цркве Светог Ђорђа – задужбине Карађорђевића. У заједничкој шетњи сишли смо до Тополе, где су ученици имали слободно време за разгледање и краћи одмор.

            У 10.30 смо наставили пут до манастира Покајница, задужбина Милоша Обреновића. Видели смо  цркву брвнару, коју је подигао 1818.године војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. Њен настанак у близини места на коме је Вујица учествовао у убиству свог кума Карађорђа, тумачен је као чин покајања, по чему је храм добио име. Ту смо се задржали око 40 минута, а затим се упутили ка Радовањском лугу, где је за нас изведена позоришна представа, која осликава последње тренутке из живота вожда Карађорђа, а који је на ученике оставио снажан утисак, а и на извођаче, који су похвалили ученике за изузетну пажњу.

            Након обиласка спомен комплекса – Радовањски Луг, кроз столетну шуму, вијугавим асфалтираним путем испели смо се на брдо, где су нас чекали аутобуси и око 13 часова кренули ка Крагујевцу. Лепо и сунчано време омогућило нам је да  брзо стигнемо до новог одредишта Шумарице, и да уживамо, у прелепој природи. Ту су ученици имали прилику да одају почаст жртвама и подсете се на страдање великог броја становника Крагујевца 21. октобра 1941.године, међу којима је било око 300 ученика.

            После посете Спомен-парка „Карагујевачки октобар“ ученици су имали планирано слободно време у тржном центру „Плаза“ за који су били посебно заинтересовани.

            Сви ученици су испоштовали договор и у 17.30, на време дошли до аутобуса, који су били спремни за повратак у Чачак. Добро расположење настављено је и у путу, а у Чачак, испред школе, стигли смо око 19 часова..

            На крају, сви учесници на овом излету су били задовољни и срећни. Циљ, који је постављен испуњен је и може се рећи да је излет био добро организован, садржајан и да је испунио очекивање свих учесника. Ученици су се добро понашали на овом путовању, тако да ми, наставници, можемо да  их похвалимо и приступимо планирању екскурзије за други разред.