Излет за ученике првог разреда, који је предвиђен школским планом и програмом, реализован је у суботу 17.10.2015.године. На излет је кренуло око 130 ученика са својим одељењским старешинама, директором и професорком историје Славицом Салемовић. Кренули смо испред школе у осам часова аутобусима приватног превозника, који нам је омогућио удобан и сигуран превоз, као и добру атмосферу.

            Пут нас је водио преко Рудника, уз живописне пределе воћњака и винограда. Брзо смо стигли до првог одредишта на Опленцу. Кратак час историје одржала нам је професорка Салемовић испред цркве Светог Ђорђа – задужбине Карађорђевића. У заједничкој шетњи сишли смо до Тополе, где су ученици имали слободно време за разгледање и краћи одмор.

            У 10.30 смо наставили пут до манастира Покајница, задужбина Милоша Обреновића. Видели смо  цркву брвнару, коју је подигао 1818.године војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. Њен настанак у близини места на коме је Вујица учествовао у убиству свог кума Карађорђа, тумачен је као чин покајања, по чему је храм добио име. Ту смо се задржали око 40 минута, а затим се упутили ка Радовањском лугу, где је за нас изведена позоришна представа, која осликава последње тренутке из живота вожда Карађорђа, а који је на ученике оставио снажан утисак, а и на извођаче, који су похвалили ученике за изузетну пажњу.

            Након обиласка спомен комплекса – Радовањски Луг, кроз столетну шуму, вијугавим асфалтираним путем испели смо се на брдо, где су нас чекали аутобуси и око 13 часова кренули ка Крагујевцу. Лепо и сунчано време омогућило нам је да  брзо стигнемо до новог одредишта Шумарице, и да уживамо, у прелепој природи. Ту су ученици имали прилику да одају почаст жртвама и подсете се на страдање великог броја становника Крагујевца 21. октобра 1941.године, међу којима је било око 300 ученика.

            После посете Спомен-парка „Карагујевачки октобар“ ученици су имали планирано слободно време у тржном центру „Плаза“ за који су били посебно заинтересовани.

            Сви ученици су испоштовали договор и у 17.30, на време дошли до аутобуса, који су били спремни за повратак у Чачак. Добро расположење настављено је и у путу, а у Чачак, испред школе, стигли смо око 19 часова..

            На крају, сви учесници на овом излету су били задовољни и срећни. Циљ, који је постављен испуњен је и може се рећи да је излет био добро организован, садржајан и да је испунио очекивање свих учесника. Ученици су се добро понашали на овом путовању, тако да ми, наставници, можемо да  их похвалимо и приступимо планирању екскурзије за други разред.

                                                                                         

У петак, 15.9 2023. и у четвртак, 21. 9 2023, године ученици Економске школе су у дворишту исте могли погледати филм ТАЛАС. Сам филм је заснован на стварном догађају из 1967. у Калифорнији када је професор историје хтео да направи експеримент којим је показао како се може манипулисати већином од стране мањине. Наши ученици су могли открити да је битно да одреде себе према животу и свету и да не би требало да се затварају у мрачне заједнице и да буду слепи послушници.                              20230930 201125 1                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Татјана Пајић