У ноћи између 20. и 21. априла ученици трећег разреда Економске школе окупили су се испред Гимназије и у 2 сата после поноћи започели своје стручно студијско путовање за северну Италију преко Београда, северне Србије, Хрватске и Словеније.

Било је укупно 152 ученика, који су распоређени у три аутобуса агенције АРИВА, Пожаревац. Путу су присуствовале разредне старешине свих осам одељења трећег разреда, директор Економске школе, 3 водича, лекар и вођа пута из агенције Арива .

Први дан је прошао у путу у аутобусу уз честе паузе, где смо могли да се освежимо и одморимо од дугог пута. Уморни од напорног путовања у суботу увече око 21час смо стигли у хотел У Монтекатини Терме где је било предвиђено ноћење следеће две вечери.  Ту смо вечерали и преноћили.

20180425 115629
У раним јутарњим часовима, након доручка, наставили смо стручно студијско путовање ка Сијени. То је град осредње величине, са не много великим бројем ставновника, уских и стрмих улица. Посетили смо и
Piazza Del Campo, тј. трг који је настао на темељу античког позоришта: Тргове Кампо, Дуомо, Саламбени, фонтане Фонтебранда и Гаиа, црква Кристофера ..Ту је било предвиђено и слободно време за разгладање. Након тога посетили смо престоницу ренесансе Фиренцу . Задивила нас је својом понудом , као и великим бројем туриста из читавог света. Посетили смо катедралу и Микеланђелов трг. Након краћег обиласка имали смо слободно време да прошетамо и осетимо лепоту живота Италијана. Фиренца се налази у области Флоренциа, што у преводу значи цветна област. Ту су нас Италијани задивили својом уметношћу као и мостом Понто Виеко. Овај средњовековни мост је познат по малим дућанима који се налазе на самом мосту. Затим смо се упутили у бању Монтекатини која је веома развијена и личи на мањи град. Ту смо се сместили у хотел у којем смо провели још једну ноћ.

20180426 174058
Следећег дана, након доручка, пут смо наставили ка Пизи и Верони. Након дужег путовања, посетили смо поље чуда, на ком смо видели криви торањ и катедралу. Имали смо слободно време да разгледамо и направимо пар занимљивих фотографија. После покушавања да исправимо криви торањ Пизе упутили смо се ка Верони, романтичном граду о ком је Шекспир писао у свом најпознатијем роману “Ромео и Јулија”. Ту смо видели Ромеов дом и посетили Јулијин. Ту је било прилике да се оставе писма Јулији, како би им она донела срећу у љубави.
Писали смо имена на зиду пуном остварених и неостварених љубави. Имали смо прилике да видимо и арену коју је Гај Јулије Цезар изградио да би могао да гледа гладијаторске битке, јер је ту волео да проводи доста времена. Такође смо имали слободног времена да прођемо и боље упознамо град. . Након краћег слободног времена, упутили смо се ка трећем хотелу, у близини Вероне где смо вечерали и преноћили.

IMG d18e559003e5e7aebc470ba8a87d213a V

Italija 167
Четвртог дана , разгледали излоге и купили по неки сувенир. Након доручка посетили смо Милано, град и престоницу моде. Имали смо панорамско разгледање у пратњи водича. Стадион Сан Сиро, Замак Сфорца, Давинчијев мост, трг Дуомо, Катедрала, Миланска скала...Прошетали смо улицама, разгледали излоге и купили по неки сувенир. Из дана у дан смо видели лепоту коју пружа само Италија. У вечерњим сатима стигли смо у Лидо ди Јесоло , сместили се у хотел у коме је било предвиђено ноћење следеће две вечери.

IMG b1845d6b415ec66ad2052e2a6549b027 V

IMG 678321231acfa8449d0cf738eb84962f V

Петог дана нашег стручног студијског путовање посетили смо прелепу Венецију прожету каналима. До Венеције путовали смо бродом, који је за нас био још једно лепо искуство у низу. Како би успомене на вожњу биле занимљивије и трајније, бацили смо пар новчића у море, за срећу. Када смо дошли у Венецију видели смо дуждеву палату и мост уздаха. Затим смо се упутили ка цркви Santa Maria Della Salute, која је Лазу Костића инспирисала да напише своје чувено дело. У Венецији смо имали слободно време које смо искористили да се мало боље упознамо са италијанском кухињом. Након индивидуалног разгледања, упутили смо до трга Светог Марка на коме је требало да се нађемо са остатком групе и сачекамо бродић који ће нас одвести назад до аутобуса, а потом до хотела у Лидо ди Јесоло у коме смо имали вечеру и ноћење. Наравно, после вечере смо могли да уживамо у чарима овог града где смо прошетали до плаже и уживали уз предиван поглед на море.

Italija 163

IMG 6bb3c1959510227c45baeb930c8c7bfa V

Последњег дана након доручка напустили смо хотел , затим смо се упутили ка тржном центру где смо могли да купимо сувенире за себе и своје најближе. Након тог обиласка упутили смо се ка Љубљани где је био предвиђен ручак за све учеснике овог ССП у средњошколском центру. После тога у пратњи водича разгледали смо град и провели незаборавно поподне. Видели градску кућу,Робову фонтану, Стари градски трг, Змајски мост...

У договорено време смо се окупили на Прешерновом тргу и кренули пут ка Србији. У Чачак смо стигли 27.04.2018. године око 6 часова и 30 минута...

                                                                                                                                
                                                                                                                                Вођа разредног већа:

                                                                                                                                Драгана Гајовић