Према годишњем плану рада школе у школској 2015/2016. години изведено је стручно студијско путовање за ученике трећег разреда.

На пут се кренуло 03.04.2016. године у 02 часа у пратњи туристичких водича Т.А. Ласта, седам наставника, доктора и директора школе, и са 100 ученика.

Преко граница Хрватске и Словеније, са успутним паузама ради одмора, у вечерњим сатима стигли смо на наше прво одредиште Монтекатини. После скоро 19 часова путовања пријало нам је ово мирно и прелепо бањско лечилиште где смо ноћили две вечери.

Следећег дана пошли смо у обилазак бивше престонице Италије, Фиренце. Обишли смо Трг Сигнори, Санта Марија Новела, Капелу Медичи, Цркву Санта Марија дел Фиоре, Палату Пити, Катедралу, Галерију Уфици... Ученици су имали прилику да пробају италијански сладолед и уживају у прелепом времену. Помазили су срећно прасе Порцеллино у нади да ће се поново вратити у Фиренцу. Наша следећа станица је Сијена коју још називају дете Рима, брдовити град познат по тркама коња око чувеног трга у облику шкољке, по фонтани среће и катедрали.

Italija

Трећи дан подразумевао је обилазак Пизе и Вероне.  Пиза – Трг чуда, катедрала, крастионица, криви торањ. Ученици су искористили слободно време да направе занимљиве фотографије поред кривог торња. Наставили смо путовање према Верони – граду љубљви који нас је дочекао са легендарном причом о Ромеу и Јулији. Верона је и град изазова у чијем центру се налази античка арена коју је Цезар изградио да би могао да гледа гладијаторске битке. Пуни утисака кренули смо у Лидо ди Језело, где смо провели две ноћи. Ученици су искористили слободно време после вечере да прошетају пешчаном плажом.

По плану, четвртог дана упутили смо се ка фасцинантној Венецији. Крстарили смо бродом до Венеције где смо видели Дуждеву палату и Мост уздаха. После максимално искоришћеног слободног времена кренули смо ка Санта Мариа Делла Салуте, која је Лазу Костића инспирисала да напише своје чувено дело. Уживање је употпунио ученик Тодор Трифуновић, који је рецитовао познате стихове. Ученици су имали прилику да гондолама пређу канал на повратку.  Време пре вечере ученици су искористили за фудбал на песку, шетњу, скупљање шкољки....

Пут до куће су испратили застоји у аутлет центру у Палманови, и у ресторану у Постојини на ручку. Диван сунчан дан смо искористили за обилазак Љубљане и слободно време. Након тог обиласка упутили смо се ка Србији.

У Чачак смо стигли 08.04.2016. године у 06 часова.

Подносилац извештаја,

Јасмина Јеремић Ћировић