Од јануара 2017. године наша школа се укључила у Пројекат Ужичког центра за права детета Јaчање улоге ученика и наставника у превенцији дискриминације и промоцији интеркултуралних вредности у школама“ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Од почетка другог полугодишта према плану тима ученика и наставника који су похађали семинар реализовано је 38 радионица у одељењима школе.

У неким одељењима одржано је и више од једне радионице.

protiv diskriminacije1

Уз игру и смех ученици едукатори су исказали са својим наставницима креативност у реализацији радионица, успевши да освесте код наших ученика  како настају стереотипи, како се у спирали која води до дискриминације све што је необично често проглашава за погрешно. Тада смо већ у домену предрасуда јер њима попуњавамо „рупе“ у свом не/знању о другима и не/разумевању оних који су другачији од нас. Неразумевање нас води до тога да се почињемо плашити „тих других“. А од предрасуда и страха до дискриминације је само мали корак. Пут од дискриминације до насиља често је кратак јер ако кроз дискриминацију ускраћујемо једнака права другима, кроз насиље исказујемо на најсуровији начин да сви они који су другачији не би требало да постоје.

Жеља нам је  да кроз ове радионице створимо одрживе механизме за превенцију дискриминације и насиља произашлог из дискриминације и промовишемо интеркултурално образовања и живљење у складу са тим вредностима.

Након реализације радионица које ћемо неговати не само до краја Пројекта већ и надаље да јачамо ученике и ученичке колективе да препознају и буду оснажени да се боре против предрасуда и да познају начине борбе против дискриминације.

Искуствено, кроз радионице ученици су  били у прилици да освесте како се осећају све оне особе које су другачије од њих и  трпе дискриминацију.

protiv diskriminacije2

Ево шта су ученици учесници радионица написали након радионице као своје утиске:

„Свиђа ми се што сам за неколико минута успела бар мало да осетим како је некоме целог живота“/ученица је у радионици имала улогу просјака

"Ова радионица је супер, јер нам је показала да не треба одбацивати  људе из друштва који су другачији од нас. Чак сам се у једном тренутку осећао одбачено у улози коју сам имао и схватио како им је. Ова радионица је квалитетна и користила је.“/ ученик имао улогу емигранта"

Осећала сам се усамљено и одбачено од стране других и тужна сам због тога. Тек после сам видела да је моја улога била - дете у колицима!"

"Само ако може још оваквих радионица, много би значило!"

"Осећала сам се усамљено и одбачено јер нико није хтео да ме одабере. Тек сада сам схватила како је заправо тим људим" имала је улогу емигранта.

protiv diskriminacije3

На основу утисака које су нам ученици написали након радионице и кроз разговор са едукаторима види се да постоји потреба да се на занимљив  начин са ученицима ради на овакви садржајима јер их кроз живот очекује низ ситуација кроз које ће моћи да покажу и на делу спроведу хумано понашње, искажу прихватање и пруже подршку онима којима је потребна.

Следећа фаза Пројекта планирана је да се реализује до краја априла и током маја кроз  покретање акције. Ми смо се определили да то буду панои по учионицама и ходницима на којима ће бити садржаји који промовишу наше ученике и њихове таленте, едукативне садржаје са радионица и још много тога. У договеру са Прехрамбено угоститељском и Техничком школом које су такође у Пројекту биће реализован и хуманитарни турнир.

Позивамо све ученике у школи да нам се придруже дајући идеје и учествујући у реализацији акције коју ћемо покренути у смислу промовисања школе без насиља и дискриминације уз промоцију интеркултуралности.

Представљамо вам вршњачке едукаторе и наставнике учеснике Пројекта.

Било коме из тима се можете обратити ако имате идеје како да још креативније реализујемо започету акцију.

Име и презиме наставника

Јелена Недовић

Душица Речевић

Гордана Јевтовић

Гроздана Ђуровић

Гордана Поповић Божанић

Јелена Поповић

Сузана Ницовић

Име и презиме ученика

1.Чкоњевић Тања 2/2

2. Дакић Магдалена 2/2

3. Тодор Трифуновић 4/6

4. Наталија Панић 2/6

5. Јована Стевановић 2/4

6. Игор Поповић 2/4

7. Магдалена Милошевић 3/4

8. Андријана Трифуновић 2/6

9. Јелена Кнежевић 3/6

10. Јована Петковић 3/6

Координатор акције

Гордана Поповић  Божанић, педагог