Током 2016. је бирана личност године у нашој земљи и по мишљењу многих то је била Александра Нинковић Ташић - жена која је вратила Пупина у земље Светог Саве.

Управо је та личност гостовала у петак, 21. 9. 2018, у Дому културе и причала свим заинтересованим Чачанима о човеку који је био велики хуманитарац, који је из Идвора отишао на наговор неписмене мајке како би откривао свет науке. Диван човек, за многе недовољно познат, постао је у причи ове изузетно пријатне, топле и посвећене жене део свих нас у току вечери.

pupin

 

Основци, средњошколци и одрасли различитих професија, чули су бројне анегдоте, и многе истине о односу између Пупина и Тесле, јер смо често могли слушати и читати о њиховом непријатељству. Међутим, постоји извори који показују да је Пупин бранио Теслу и да је Тесла провео са Пупином његов последњи дан у болници уз слатко од поморанџине коре.

У представљању ове дивне жене, Пупин је био велики Србин, човек који је одшколовао двадесет хиљада младих из ове земље, а у политичком смислу је утицао на то да Банат не постане део Румуније својим залагањем на конференцији у Паризу. Колико није био сујетан доказује и то што је у свом пасошу као занимање навео земљорадник, иако је био члан више академија наука, професор четири нобеловца и врло цењена личност. Једна од многих занимљивости које су Чачани могли да чују ове вечери је и та да је Пупинова "омиљена" фотографија њега самог била један његов цртеж пастира, јер га у потпуности осликава.

Захваљујући организаорима Дома културе, а првенствено Верици Ковачевић, присутни су прошли Пупинов пут и изашли са трибине богатији, у духовном и сазнајном смислу.

Татјана Пајић