Идеја о производњи бојлера који ствара и користи сопствену електричну енергију, освојила је прво место на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов” одржаном 8. новембра у Чачку.

Isidora Petrovic i njen tim

Такмичење је окупило више од 100 ученика из 24 средње школе из југозападне и централне Србије, и то: Ариља, Баточине, Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Кнића, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Лучана, Гуче, Новог Пазара, Пожеге, Пријепоља, Свилајнца, Тополе, Трстеника и Ужица.

Победу је однео петочлани тим кога су чинили ученици Гимназије у Горњем Милановцу, Пољопривредне школе у Свилајнцу, Средње школе у Ариљу, Гимназије у Гучи и Прве крагујевачке гимназије, уз помоћ ментора Дејана Попадића из УниЦредит банке.

Luka Jugovic i njegov tim

“Бојлер који смо осмислили функционише по принципу уградње проточних водених турбина на доводне и одводне цеви бојлера. Турбине ће производити електричну енергију која ће даље напајати грејач. На тај начин искључујемо бојлер са електричне мреже и обезбеђујемо му сопствено напајање чиме смањујемо трошкове електричне енергије”, објашњавају Теодора, Стеван, Марија, Марко и Катарина – чланови победничког тима.

Natalija Panic i njen tim

Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење задатка који им је постављен на почетку такмичења – осмислити производ или услугу која ће повећати енергетску ефикасност на локалном нивоу. На крају дана, своје бизнис планове презентовали су члановима жирија:

Милан Јовановић - UniCredit Bank Srbija
Горица Станојевић - Регионални центар за професионални развој у Чачку
Дејан Калушевић - Аутогарант Чачак
Владимир Грујовић - Управа за локално-економски развој Чачка
Растко Кукић - Универзитет Метрополитан

Прво место освојио је тим бр. 5:

Марија Гавриловић (Гимназија "Драгачево", Гуча)
Марко Радуловић (Средња школа "Свети Ахилије", Ариље)
Стеван Аџић (Гимназија "Таковски устанак", Горњи Милановац)
Катарина Петронијевић (Пољопривредно-ветеринарска скола са домом уценика Свилајнац)
Теодора Ђукић (Прва крагујевачка гимназија)

ментор тима: Дејан Попадић, UniCredit Bank Srbija

Друго место припало је тиму бр. 9:

Викторија Михајловић (МТШ "14. октобар", Краљево)
Кристина Обрадовић (Средња школа Драгачево, Гуча)
Никола Грујовић (Средња школа "Свети Ахилије", Ариље)
Мила Димитријевић (Гимназија "Таковски устанак", Горњи МИлановац)
Дијана Лаводић (Пољопривредно-ветеринарска школа, Свилајнац)

ментор тима: Дејан Попадић, UniCredit Bank Srbija

Тим бр. 20 освојио је треће место:

Ксенија Ђурковић (Гимназија "Таковски устанак", Горњи Милановац)
Стефан Костић (Пољопривредно-ветеринарска школа, Свилајнац)
Јована Јовановић (Средња школа "Краљ Петар И", Топола)
Дуња Милановић (Прва крагујевачка гимназија)
Срђан Ђедовић (Средња школа "Милан Благојевић", Лучани)

Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у Националном финалу које ће бити одржано у фебруару а победници финала ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана (април 2018. у Сарајеву) заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Такмичење “Пословни изазов” је покренуто пре девет година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. У току школске године на четири регионална Пословна изазова (у Чачку, Лесковцу, Новом Саду и Београду) учествује више од 400 ученика из 90 општина у Србији у којима се спроводе образовни програми Достигнућа младих из области предузетништва и финансијске писмености.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Млади су закон - Министарство омладине и спорта, Америчке агенције за међународни развој USAID Serbia,
UniCredit Bank Srbija и Универзитет Метрополитан.

Представници Економске школе из Чачка били су: Исидора Петровић и Наталија Панић из одељења III6 и Лука Југовић и Филип Богдановић из одељења IV6, са професорком Иваном Милисављевић.

Ивана Милисављевић