Пројекат "Учимо и живимо демократију и људска права у школама"-Трг поверења

   лого 1     Untitled

ProjekatUčimo i živimo demokratiju i ljudska prava u školamarealizuje Užički centar za prava deteta uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

У оквиру пројекта Учимо и живимо демократију и људска права у школама Ужичког центра за права детета, а који је финансиран од стране Амбасаде САД у Београду, Ученици Економске школе у Чачку су израдили четири плаката на тему дечијих права, дискриминације, насиља.

Израда је трајала у периоду од 9. V до 23. V 2022. Године. Учесници су ученици одељења 21 Милица Аџемовић, Теодора Радовановић, Вања Шутић, Магдалена Милојевић, Јана Радојичић, Нађа Мићић, и Сара Николић   и  16 Ана Обрадовић, Магдалена Спасојевић, Жаклина Вуловић и Николина Вуколић, а њихови ментори су професори Светлана Васојевић и Иван Рвовић.

Плакати са порукама које истичу значај поштовања дечијих права, недискриминације, врстама и последицама насиља, постављени су на видном месту, у ходнику школе, што омогућава свима да се упознају са овим битним темама.

01

Учимо и живимо демократију и људска права у школама


prava.jpgЈедна од активности у оквиру акционог плана која је реализована у априлу месецу је и израда слике  на тему ненасиља, толеранције и недискриминације. Она је реализована у оквиру пројекта  „Учимо и живимо демократију и људска права у школама“ који подржава Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду.

Ученици су свакодневно осликавали велико платно са мотивима који подстичу ненасиље и толеранцију међу људима. Платно је окачено на зид у ходнику школе.

Ученици који су уз помоћ наставника Јелене Недовић, Владиславе Јевтовић и Драгане Белић ,учествовали у изради слике су:

Вања Шутић-2/1

Јана Станишић- 2/1

Кристина Вранић-3/2

Маријана Василијевић-2/3

Анастасија Танкосић- 2/3

m1.jpg

m2.jpg

 

Учимо и живимо демократију и људска права у школама

Током месеца априла, реализована је трећа по реду активност акционог плана, која се односила на снимање кратких филмова са циљем  да прикажу актуелне теме самог пројекта-дискриминацију, предрасуде, стереотипе, насиље...

Читава активност спроведена је кроз организацију такмичења тимова ученика. Формирано је шест тимова, од по три ученика. Жири је једногласно прогласио победника:

прво место-тим из одељења III2  кога су чинили Милица Петровић, Тијана Вранић, Кристијан Миловановић,

Учимо и живимо демократију и људска права у нашим школама

prava.jpgУЧИМО И ЖИВИМО ДЕМОКРАТИЈУ

У оквиру пројекта   „Учимо и живимо демократију“ који финансира  Амбасада САД у Србији и Ужички центар за права детета, наша школа планирала је низ активности и радионица које имају за циљ да унапреде и побољшају  дечија права, демократију, толеранцију  и ненасиље у нашој школи.

Караван „Дух младости“ у Чачку

Економска школа учествовала је на каравану „Дух младости“, који је одржан у Чачку 10. октобра  2017. године. Овај пројекат подржан је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја у циљу промоције младих и спорта, а пре свега дуалног система образовања.

karavan duh mladosti 1

 У нашој школи на смеру Трговац ученици се образују у дуалном систему образовања. Дуално образовање подразумева да се настава изводи одређен број дана у школи и одређен број дана на практичној настави у привредном друштву. Професорка практичне наставе Драгана Јовановић истиче да је и до сада пракса била обавезна за овај профил, али да је уласком у дуални систем образовања, пракса подигнута на виши ниво. Закон је прописао озбиљне уговоре који се закључују између привредног друштва, које прима ученике на праксу, и школе. Уговором су прописана права и обавезе како школе, привреде али и ученика. Највећа новина је да се привредна друштва обавезују да у одређеном износу плате ученике за  време које проводе радећи и учећи на пракси, као и могућност заснивања радног односа након завршене средње школе уколико се ученици истакну на пракси.

karavan duh mladosti 2

Примере добре праксе на пленарном излагању у Дому културе изнеле су и друге средње школе из Чачка, Лучана, Прибоја, као и представници привреде који су примили децу на праксу по систему дуалног образовања. Привредна друштва која примају Трговце на праксу по дуалном систему образовања су: Атриум, Водотехна, Етитекс, Аутоцентар Ружичић, Рода (Меркатор), ДМ, Металац, Тако фешн, Мока и други.

У оквиру каравана „Дух младости“ на тргу је одржано  такмичење „Згиб зона“ уз подршку радија „С“ , са циљем обнове дечијег или спортског игралишта,  ученици и професори наше школе дали су свој допринос.

На овој манифестацији школу су представљале професорке: Драгана Јовановић,  Лела Митровић, Драгана Јаковљевић,  Данијела Рвовић и Ана Спасојевић као и ученици  смера Трговац одељења 1/7 и 3/7.

                                                                                                                                          Ана Спасојевић

Тим за партнерств и пројекте

Боримо се против дискриминације

Од јануара 2017 године наша школа се укључила у Пројекат Ужичког центра за права детета Јaчање улоге ученика и наставника у превенцији дискриминације и промоцији интеркултуралних вредности у школама“ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Пројектом желимо да допринесемо унапређењу квалитета образовања и васпитања кроз ојачавање механизама за превенцију дискриминације и насиља произашлог из дискриминације, промоцију интеркултуралног образовања.

Време трајања пројекта: до 30. маја 2017.

У Пројекту поред наше школе учествује  6 основних и 5средњих школа.

4

Општи циљ: Унапређење квалитета образовања кроз стварање одрживих механизама за превенцију дискриминације и насиља произашлог из дискриминације, промоцију интеркултуралног образовања и живљење у складу са тим вредностима.

 7

Предмет пројекта је оспособљавање наставника и ученика (ученичких парламената) за  превенцију дискриминације и насиља проистеклог из дискриминације, промоцију толеранције и интеркултуралних вредности; оспособљавање за примену Правилника о ближим критеријумима за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, детета, ученика, трећег лица у установи образовања и васпитања, како од стране школе, наставника тако и од стране ученика.

18

Циљна група пројекта су наставници (10 наставника/стручних сарадника по школи); ученици (10 вршњачких едукатора), као и велики број директиних и индиректних корисника из група наставника и ученика школе кроз активност.

16

Након реализованих обука за наставнике и ученике од марта месеца у школи , од 2.3.2017. године започињемо циклус радионица из оквира тема предвиђених Пројектом .

Извештаваћемо вас, сликом и речју како тече реализација по одељењима. На крају пројекта реализоваћемо у сарадњи са другим средњим школама акцију у духу циљева Пројекта.

Слике су настале на семинару за вршњачке едукаторе 27.1.2017. године

22

3

15

20

Ученици награђени путовањем у ЕУ

Ученици награђени путовањем у ЕУ

Од четрдесет школа учесница пројекта, шест награђених, а међу њима Еконмска школа у Чачку.

У Трећој београдској гимназији, ученици и професори девет средњих школа из Србије које су протеклих шест месеци учествовали у пилот кампањи "Ако имаш шта да кажеш - реци" примили су признање за труд уложен у подстицање медијске писмености. Кампању је финансирала Европска унија, а реализована је у сарадњи са Министарством културе.

Погледајте извештаје појединих медија на линку 1,  линку 2...

И погледајте како је било на линку

 фотограф: Јелена Радосављевић