Према годишњем плану рада  школе  изведено је стручно студијско путовање за ученике другог разреда, које је било планирано за септембар.

На пут се кренуло 03.09.2016. године два сата после поноћи, у пратњи туристичких водича Т. А. “Ласта“. Осам професора, директор школе, лекар и 135 ученика распоређени су у два аутобуса. На свака два часа су прављене паузе у току путовања.  Тако смо у  Предејане дошли око 6 часова, мало се одморили па наставили пут ка граничном прелазу Прешево и Табановци, прелазу са Македонијом. Наставак пута кроз Македонију био је угодан уз музику и веселу атмосферу. Убрзо смо се нашли на новом граничном прелазу Богородица, који смо брзо прешли, као и  Евзони где смо завршили са граничним формалностима и ушли у Грчку око 13 и 30 и кренули да остварујемо наш програм.

Grcka

Путовање се наставило испод Олимпа, кроз Македонију и Тесалију, иза леђа Солуна , до кланца Темби где смо направили паузу  од 45 минута у предивној природи и хладовини Афродитиних извора. Tу смо посетили храм Свете Петке. У вечерњим сатима  стигли смо у Каламбаку, место испод Метеора, сместили се у хотел Еделвајс. Вечера је била у периоду од 20 до 22  сата, слободно време за шетњу и разгледање градића до 24 часа, а од 1 сат почео је  наш одмор после напорног дана.

Сутрадан, после доручка од 8,30 посетили смо радионицу за израду икона у непосредној близини хотела до 9,30, а онда смо се упутили ка манастиру Преображење  на Метеорима, где смо се задржали  у разгледању и стручно објашњење наших водича. После тога имали смо два сата слободног времена у Каламбаки за одмор, освежење и куповину сувенира. Наставак пута ка Атини и пауза након 40 минута, где је за ученике био организован ручак. Око 20 часова  стигли смо у хотел, сместили се,  вечерали , а слободно време до 24 часа провели у дружењу по собама.

Трећи дан је почео са доручком, а након тога ишли смо у панорамско разгледање  Атине (Парламент, Ботаничку башту, споменици  Бајрону и Карађорђу, Атински колосеум). Касније смо се упутили ка атинском  Акропољу, уз стручно објашњење водича уживали смо у разгледању остатака античког града.

Након тога упутили смо се ка најјужнијем рту балканског полуострва – Суниону, где су ученици уживали у посети  Посејдоновом храму и погледу на сва три грчка мора, а онда је уследио пут ка Глифади, атинском купалишту  где смо себи приуштили купање и расхлађивање. Ту су ученици добили ручак (гирос) и кока колу, тако да је уживање на плажи трајало до 18:15. Вратили смо се у хотел  вечерали и припремили за вече на Плаки-где су ученици уживали у грчком фолклору и грчком сладоледу. У 24 часа смо се вратили  у хотел и слободно време провели у дружењу по собама уз заслужени одмор.

Четврти дан смо започели разгледањем Парламента, где смо присуствовали смени Евзона, а онда имали три сата слободног времена за самостално разгледање града.

Из Атине смо кренули ка Делфима уз краће задржавање на Коринтском мореузу - чуду грчког грађевинарства, укрцали се на трајект, што је такође био доживљај за ученике, јер смо уживали не само у пловидби  Јонским морем , него и у погледу на највећи  висећи мост на свету. Слаба киша није могла да спречи многе ученике да буду на терасама трајекта, да уживају и фотографишу. У вечерњим часовима сместили смо се у четири хотела на Делфима која су била смештена врло близу један другом у истој улици. Прошетали  смо се до ресторана где је цела група имала вечеру. Вече је било кишовито, али то никоме није сметало. Многи су прошетали и купили неки од сувенира са Делфа. Слободно вече је било до 24 часа, које су ученици искористили на различите начине, за шетњу, одмор, послужење у пицерији и посластичарници.

Пети дан у Грчкој започели смо разгледањем музеја на Делфима, а после тога смо се попели на врх налазишта Делфи, уживали у лепотама античког грађевинарства и погледу који се одатле пружа. Пут смо наставили ка Солуну, уз задржавање у Паралији. Поред тога што је време било тмурно и кишовито, најхрабрији ученици су се окупали на плажи, тако да је то било право уживање и посебно задовољство које ће се памтити и препричавати.  До 19,30 смо се задржали у Паралији , а затим кренули ка Солуну. Сви смо били смештени у Гранд хотелу са 5 звездица. Одморили смо се на вечери и уз специјалитете грчке кухиње се окрепили после напорног дана.

Ујутру, шести дан у пола 9 напустили смо хотел и упутили се ка српском гробљу Зејтинлик, где су ученици одали пошту херојима Првог светског рата, где су покушали пронаћи своје претке и где је начињена заједничка фотографија. Одатле смо отишли у трговински центар Космос, где су ученици имали 3 сата за куповину и одмор. После тога вратили смо се у Солун и задржали се у разгледању града, (Беас кула, споменик Александра Великог, Ротонда, Аристотелов трг). После тога ученици су имали слободно време до 18 часова, које су искористили за куповине и  шетњу главном улицом Игњација.

Тада смо се упутили ка граници са Македонијом, коју смо прешли око 19:30,  путовали смо око 2 сата кроз Македонију, а у Србију ушли око 22 часа. Одатле смо кренули ка родном граду, где смо, здрави, срећни и весели стигли у петак 09.09.2016. у 4 часа. Али  као што се каже све што је лепо , кратко траје, па тако и ово наше путовање..

На овом путовању агенција је испунила све оно што је било предвиђено уговором-стручни водичи, лекар, посета свим дестинацијама... Ученици су задовољни оним што су видели, начином организације и извођења овог путовања. Све у свему може се констатовати да је ово ССП било успешно, да су ученици понели много утисака и стекли нова знања, да су били добри, да су поштовали рокове и договор са одељењским старешинама, да није било већих потреба за лекарском интервенцијом, осем оних ситних које прате свако путовање. Похвале за све учеснике, било је  дивно и незаборавно.

                                                                                                                             Драгана Гајовић, професор