У школској 2017/2018. години, часови верске наставе извођени су у сва четири разреда, према распореду часова. На часовима су, поред тема предвиђених наставним планом и програмом, обрађиване и теме за које су ученици показали посебно интересовање, а које су предлагали ученици или предметни професор. Поред редовних тема, настојали смо да, према могућностима, садржај верске наставе унапредимо, освежимо и учинимо занимљивијим, ваннаставним активностима.

Испред манастира Успење

У суботу, 15. септембра, ученици трећег и четвртог разреда, у пратњи две професорке и вероучитеља, посетили су манастире овчарско-кабларске клисуре. Наше прво одредиште био је манастир Успење, где смо се поклонили моштима светитеља које се ту чувају, обишли остатке средњовековне манастирске куле и преписивачнице, а затим се, уз послужење одморили у манастирској гостопримници. У манастиру Јовање, посебан утисак оставила је молитва пред чудотворном Иконом Богородице Брзопомоћнице и моштима светог Макарија Јовањског, а у Никољу молитва крај столетног бора. Посетили смо и манастир Благовештење.

После Литургије

У суботу 9. децембра, у параклису чачанске саборне Цркве, Светој Литургији је присуствовало и на њој се причестило тридесетак наших ученика. Са ученицима првог разреда, у термину редовних часова, посетио сам чачански саборни храм и говорио о унутрашњости храма, богослужбеним књигама и одеждама, историји храма.

На дан школске Славе, Светог Саве, полазници веронауке, са вероучитељем, припиремили су пригодан програм. После благосиљања славског колача и жита, хор ученика отпевао је светосавску химну, а ученица Александра Симовић (IV-2) прочитала пригодан текст. Ученица Катарина Марић (III-8) отпевала је неколико пригодних песама. На Светосавској академији, која је одржана 27. јануара у Дому културе у организацији чачанске Цркве, награђени су најбољи полазници веронауке из чачанских основних и средњих школа. Из Економске школе награђене су Марија Гвозденовић (III-2) и Наташа Лазаревић (III-5).

Са прославе Светог Саве 1

У марту 2018. године, у току ускршњег поста, Светој Литургији у параклису чачанске цркве, присуствовала је и на њој се причестила група полазника веронауке.

На позив професорки српског језика, односно грађанског васпитања, као гост на часовима, одржао сам неколико предавања. Дана 7.11.2017. у одељењу IV-6, говорио сам на теме: Абортус и Зашто је јога неспојива са хришћанством, а у одељењу IV-5 на тему Абортус. Дана 5.12.2017. у одељењима I-1 и I-5 говорио сам на тему Савремено тумачење Библије, 6.12.2017. у одељењима II-2 и II-4 на тему Библијски мотиви у Његошевој књижевности. Дана 14.12.2017. на часу српског језика говорио сам на тему Књижевне вредности Светог Писма, а на часу грађанског васпитања у одељењу IV-2 на тему Зашто је јога неспојива са хришћанством.

Милош Јелић

У школској 2015/2016. години, часови верске наставе извођени су у сва четири разеда, према распореду часова. На часовима су, поред тема предвиђених наставним планом и програмом, обрађиване и теме за које су ученици показали посебно интересовање, а које су предлагали ученици или предметни професор. Поред редовних часова, садржај нашег предмета, освежеван је, утврђиван и унапређиван ваннаставним активностима, од којих треба поменути најважније.

Дана 21.9.2015. године, више од стотину ученика, полазника веронауке из црвене смене, учествовало је у снимању филма о чачанској Саборној Цркви,чији је режисер Ненад Илић.

Дана 3.10.2015. године, група ученика четврте године, у пратњи професорки Јелене Поповић, Љиљане Драшковић и Драгице Дроце и вероучитеља, посетила је манастире Успење, Никоље и Јовање у Овчарско-кабларској клисури. Срдачно смо дочекани у сва три манастира, чули њихови историју, поклонили се светим моштима које се у њима чувају, а посебан утисак оставила је молитва пред Иконом Пресвете Богородице Брзопомоћнице у манастиру Јовање, као и молитва код столетног бора у манастиру Никоље. Захваљујемо се управама сва три манастира на истинском хришћанском дочеку.

Као гост на часовима српског језика говорио сам, 27.11.2015. године, на тему Библијски мотиви у Његошевој књижевности у одељењу II-6. У одељењима I-6 и I-8, говорио сам на тему Тумачење Библије.

Током поста у месецу децембру, припремали смо се за Свету Тајну Причешћа, па се у суботу 5. децембра причестило 35 ученика, а у суботу 12. децембра 11 ученика. После Свете Литургије, уследило је послужење у сали парохијског дома чачанске цркве, на чему захваљујемо чачанским свештеницима.

На позив професорке филозофије, као гост на часу у одељењу IV-4, 15.1.2016. године, говорио сам на тему Црквени Оци и филозофија

На дан школске славе, Светог Саве, 27.1.2016. године, полазници веронауке припремили су приредбу. Приредба је почела благосиљањем славског жита и колача, после чега је хор од 12 ученика отпевао светосавску химну. Ученице одељења IV-8, Драгана Вуловић, Даница Антонијевић и Анђела Ђерић, прочитале су пригодне текстове. Ученица одељења I-8, Ивана Марић, отпевала је песму „Густа ми магла паднула“, а ученица Катарина Дисић (IV-5), уз музичку пратњу ученика одељења IV-7, Марка Недељковића и Немање Радуловића (бубањ и гитара), отпевала је неколико песама. На Светосавској Академији, коју је чачанска Саборна Црква организовала на празник Светог Саве увече, уручене су награде полазницима веронауке чачанских школа. Из Економске школе, награђене су ученице Јана Ерић (IV-5) и Драгана Вуловић (IV-8).

Током ускршњег поста, са ученицима смо присуствовали богослужењима у Вазнесењском храму и приступали Светој Тајни Причешћа.

Дана 23. априла 2016. године, 35 ученика прве и друге године, у пратњи неколико професорки и вероучитеља, посетило је манастире Успење, Јовање и Никоље, а дочекани смо и време у манастирима провели као и матуранти, који су манастире посетили у октобру.

Излет у манстире Успење, Јовање и Никоље, који су изведени 3. октобра 2015.

  

 Након причеста у чачанској цркви, 5. децембар 2015.                          

Школска слава "Свети Сава"

SSava

 Милош З. Јелић

УСПЕЊЕ, НИКОЉЕ, БЛАГОВЕШТЕЊЕ 8. СЕПТЕМБРА 2012. 

  

ОСТРОГ, МИЛЕШЕВА, КУМАНИЦА, ЖДРЕБАОНИК, ЖУПА НИКШИЋКА, ЦРКВА У НИКШИЋУ, 12. И 13. ОКТОБРА 2012. 

СТУДЕНИЦА, СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА 2012.

БОГОЈАВЉЕЊЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

Излети, поклоничка путовањаи друге ваннаставне активности саставни су део предмета Верска настава.

Посета манастирима Студеница, Градац, Старој и Новој Павлици  25. марта 2012.

 

Посета манастиру Јежевица 4. априла 2012.

Манастир УСПЕЊЕ 

  Манастир НИКОЉЕ

Манастир Никоље, матуранти 10. 9. 2011. године

Манастири ЖИЧА и ЈЕЖЕВИЦА и храм СВЕТОГ САВЕ У Краљеву, матуранти 25. 09. 2011.

Манстири ОСТРОГ, ДАЈБАБЕ, МИЛЕШЕВА, МОРАЧА, СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

 БОГОЈАВЉЕНСКЕ ЛИТИЈЕ 2012.

СВЕТИ САВА 2012. године

 ДРУГИ РАЗРЕД

Овчарско-кабларски манастири