Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

У ноћи између 1. и 2. септембра ученици четвртог разреда Економске школе окупили су се испред Гимназије и у три сата после поноћи започели своје стручно студијско путовање за северну Италију преко Београда, северне Србије, Хрватске и Словеније.

Било је укупно 97 ученика, који су распоређени у два аутобуса агенције Ласта, Београд. Путу су присуствовале разредне старешине свих осам одељења четвртог разреда, директор Економске школе, 2 водича, лекар и вођа пута из агенције Ласта.

Прво одредиште је био град Трст које излази на Јадранско море, град-лука који се својом структуром разликује од осталих италијанских градова и својом структуром подсећа на градове северне Европе. Посетили смо катедралу, а затим смо имали слободно време да уживамо у чарима овог прелепог града. Уморни од напорног путовања упутили смо се ка хотелу у области Венето, близу Венеције-Хотел Da Poppi****. Ту смо вечерали и преноћили.

У раним јутарњим часовима, након доручка, наставили смо стручно студијско путовање ка престоници ренесансе Фиренци. Задивила нас  је својом понудом, као и великим бројем туриста из читавог света. Посетили смо катедралу и Микеланђелов трг. Након краћег обиласка имали смо слободно време да прошетамо и осетимо лепоту живота Италијана. Фиренца се налази у области Флоренциа, што у преводу значи цветна област. Затим смо се упутили у бању Монтекатини која је веома развијена и личи на мањи град. Ту смо се сместили у хотел у којем смо провели две ноћи.

Следећег дана, након доручка, пут смо наставили ка Пизи и Сијени. Након дужег путовања, посетили смо брдо чуда, на ком смо видели криви торањ и катедралу. Имали смо слободно време да разгледамо и направимо пар занимљивих фотографија. После Пизе упутили смо се ка Сијени. То је град осредње величине, са не много великим бројем становника, уских и стрмих улица. Посетили смо и Piazza Del Campo, тј. трг који је настао на темељу античког позоришта.

Следећег дана наше путовање наставило се ка Верони, романтичном граду о ком је Шекспир писао у свом најпознатијој трагедији “Ромео и Јулија”. Ту смо видели Ромеов дом и посетили Јулијин. Ту је било прилике да се оставе писма Јулији, како би им она донела срећу у љубави. Имали смо прилике да видимо и арену коју је Гај Јулије Цезар изградио да би могао да гледа гладијаторске битке, јер је ту волео да проводи доста времена. Такође смо имали слободног времена да прођемо и боље упознамо град. Пут смо наставили ка малом папском граду који одише религијом, Падови. У том граду сусрели смо се са катедралом која се разликује од свих осталих на свету јер се не пружа од истока ка западу, већ од севера ка југу. Након краћег слободног времена, упутили смо се ка трећем хотелу, у близини Венеције, где смо вечерали и преноћили.

Последњег дана нашег стручно студијског путовањa посетили смо прелепу Венецију прожету каналима. До Венеције путовали смо бродом, који је за нас био још једно лепо искуство у низу. Како би успомене на вожњу биле занимљивије и трајније, бацили смо пар новчића у море, за срећу. Када смо дошли у Венецију видели смо дуждеву палату и мост уздаха. Затим смо се упутили ка цркви Santa Maria Della Salute, која је Лазу Костића инспирисала да напише своје чувено дело. У Венецији смо имали слободно време које смо искористили да се мало боље упознамо са италијанском кухињом. У једном од мноштва ресторана, пријатно су нас дочекали Срби, из Крагујевца, који су нам након вечере помогли да пронађемо пут до трга Светог Марка на коме је требало да се нађемо са остатком групе и сачекамо бродић који ће нас одвести назад до аутобуса. Затим смо се упутили ка тржном центру где смо могли по повољнијим ценама да купимо сувенире за себе и своје најближе. Након тог обиласка упутили смо се ка Србији са паузом за вечеру, у Словенији.

У Чачак смо стигли 07.09.2014. године око 10 сати ујутру.

СЕПТЕМБАР 2014. ГОДИНЕ

Милошевић Ангелина IV1

Дробњак Лара IV1

Ерић Александра IV1