• Економска школа у Чачку
    Економска школа у Чачку
  • Школа са традицијом
    Школа са традицијом
  • Основана 1948. године
    Основана 1948. године

     Према годишњем плану рада  школе  изведено је стручно студијско путовање за ученике другог разреда, које је било планирано за септембар.

На пут се кренуло 03.09.2016. године два сата после поноћи, у пратњи туристичких водича Т. А. “Ласта“. Осам професора, директор школе, лекар и 135 ученика распоређени су у два аутобуса. На свака два часа су прављене паузе у току путовања.  Тако смо у  Предејане дошли око 6 часова, мало се одморили па наставили пут ка граничном прелазу Прешево и Табановци, прелазу са Македонијом. Наставак пута кроз Македонију био је угодан уз музику и веселу атмосферу. Убрзо смо се нашли на новом граничном прелазу Богородица, који смо брзо прешли, као и  Евзони где смо завршили са граничним формалностима и ушли у Грчку око 13 и 30 и кренули да остварујемо наш програм.

Grcka

Путовање се наставило испод Олимпа, кроз Македонију и Тесалију, иза леђа Солуна , до кланца Темби где смо направили паузу  од 45 минута у предивној природи и хладовини Афродитиних извора. Tу смо посетили храм Свете Петке. У вечерњим сатима  стигли смо у Каламбаку, место испод Метеора, сместили се у хотел Еделвајс. Вечера је била у периоду од 20 до 22  сата, слободно време за шетњу и разгледање градића до 24 часа, а од 1 сат почео је  наш одмор после напорног дана.

Сутрадан, после доручка од 8,30 посетили смо радионицу за израду икона у непосредној близини хотела до 9,30, а онда смо се упутили ка манастиру Преображење  на Метеорима, где смо се задржали  у разгледању и стручно објашњење наших водича. После тога имали смо два сата слободног времена у Каламбаки за одмор, освежење и куповину сувенира. Наставак пута ка Атини и пауза након 40 минута, где је за ученике био организован ручак. Око 20 часова  стигли смо у хотел, сместили се,  вечерали , а слободно време до 24 часа провели у дружењу по собама.

Трећи дан је почео са доручком, а након тога ишли смо у панорамско разгледање  Атине (Парламент, Ботаничку башту, споменици  Бајрону и Карађорђу, Атински колосеум). Касније смо се упутили ка атинском  Акропољу, уз стручно објашњење водича уживали смо у разгледању остатака античког града.

Након тога упутили смо се ка најјужнијем рту балканског полуострва – Суниону, где су ученици уживали у посети  Посејдоновом храму и погледу на сва три грчка мора, а онда је уследио пут ка Глифади, атинском купалишту  где смо себи приуштили купање и расхлађивање. Ту су ученици добили ручак (гирос) и кока колу, тако да је уживање на плажи трајало до 18:15. Вратили смо се у хотел  вечерали и припремили за вече на Плаки-где су ученици уживали у грчком фолклору и грчком сладоледу. У 24 часа смо се вратили  у хотел и слободно време провели у дружењу по собама уз заслужени одмор.

Четврти дан смо започели разгледањем Парламента, где смо присуствовали смени Евзона, а онда имали три сата слободног времена за самостално разгледање града.

Из Атине смо кренули ка Делфима уз краће задржавање на Коринтском мореузу - чуду грчког грађевинарства, укрцали се на трајект, што је такође био доживљај за ученике, јер смо уживали не само у пловидби  Јонским морем , него и у погледу на највећи  висећи мост на свету. Слаба киша није могла да спречи многе ученике да буду на терасама трајекта, да уживају и фотографишу. У вечерњим часовима сместили смо се у четири хотела на Делфима која су била смештена врло близу један другом у истој улици. Прошетали  смо се до ресторана где је цела група имала вечеру. Вече је било кишовито, али то никоме није сметало. Многи су прошетали и купили неки од сувенира са Делфа. Слободно вече је било до 24 часа, које су ученици искористили на различите начине, за шетњу, одмор, послужење у пицерији и посластичарници.

Пети дан у Грчкој започели смо разгледањем музеја на Делфима, а после тога смо се попели на врх налазишта Делфи, уживали у лепотама античког грађевинарства и погледу који се одатле пружа. Пут смо наставили ка Солуну, уз задржавање у Паралији. Поред тога што је време било тмурно и кишовито, најхрабрији ученици су се окупали на плажи, тако да је то било право уживање и посебно задовољство које ће се памтити и препричавати.  До 19,30 смо се задржали у Паралији , а затим кренули ка Солуну. Сви смо били смештени у Гранд хотелу са 5 звездица. Одморили смо се на вечери и уз специјалитете грчке кухиње се окрепили после напорног дана.

Ујутру, шести дан у пола 9 напустили смо хотел и упутили се ка српском гробљу Зејтинлик, где су ученици одали пошту херојима Првог светског рата, где су покушали пронаћи своје претке и где је начињена заједничка фотографија. Одатле смо отишли у трговински центар Космос, где су ученици имали 3 сата за куповину и одмор. После тога вратили смо се у Солун и задржали се у разгледању града, (Беас кула, споменик Александра Великог, Ротонда, Аристотелов трг). После тога ученици су имали слободно време до 18 часова, које су искористили за куповине и  шетњу главном улицом Игњација.

Тада смо се упутили ка граници са Македонијом, коју смо прешли око 19:30,  путовали смо око 2 сата кроз Македонију, а у Србију ушли око 22 часа. Одатле смо кренули ка родном граду, где смо, здрави, срећни и весели стигли у петак 09.09.2016. у 4 часа. Али  као што се каже све што је лепо , кратко траје, па тако и ово наше путовање..

На овом путовању агенција је испунила све оно што је било предвиђено уговором-стручни водичи, лекар, посета свим дестинацијама... Ученици су задовољни оним што су видели, начином организације и извођења овог путовања. Све у свему може се констатовати да је ово ССП било успешно, да су ученици понели много утисака и стекли нова знања, да су били добри, да су поштовали рокове и договор са одељењским старешинама, да није било већих потреба за лекарском интервенцијом, осем оних ситних које прате свако путовање. Похвале за све учеснике, било је  дивно и незаборавно.

                                                                                                                             Драгана Гајовић, професор

Бројач посета

294223
ДанасДанас147
ЈучеЈуче171
Ове седмицеОве седмице705
Овог месецаОвог месеца4461
Укупно Укупно 294223